Välkommen ut

I hjärtat av Sverige, mitt emellan Göteborg och Stockholm, ligger skogsriket Tiveden. Ett stenkast från trängsel, buller och stress breder tystnaden och lugnet ut sig i ett av Sveriges sydligaste urskogsområden.

Tiveden är en skogrik kuperad bergstrakt, belägen mellan landskapen Västergötland och Närke. Området ligger i kommunerna Laxå, Askersund, Gullspång och Karlsborg.

På grund av sin svårtillgänglighet utgjorde skogen förr i tiden en naturlig gräns mellan Götaland och Svealand. Genom denna vildmark slingrade sig enbart rid- och gångstigar. Redan Gustaf Vasa uppmanade till att iordningställa en bättre väg genom skogstrakten där det fanns både björn, varg och stråtrövare.

Runt sekelskiftet 1600 invandrade finnar till Tiveden. Den första finska byn på denna högplatå fick namnet Paradis.

Mer om Tiveden

Här finns mer information om Tiveden
www.tiveden.se »
www.sverigesnationalparker.se »
Karta nationalparken »

Tivedens nationalpark

I de centrala delarna av området Tiveden ligger Tivedens nationalpark. Det är ett kuperat, bergigt och blockigt område. Parken ligger i den mest otillgängliga delen av skogen, den del som kallas Trolltiven. Ändå är det inte så orört, som man tror vid första anblicken. Här har förekommit svedjebruk, kolning och avverkning. Men det har aldrig bott några människor här.

I nationalparken finns flera vackra vildmarkssjöar. Du hittar också imponerande klippblock, upp till 10 meter höga, som har transporterats av inlandsisen. Flera grottor finns, den mest kända är Stenkälla, en gammal offerkälla från hednatiden.
Läs mer om Tivedens nationalpark här »

Hitta till Tiveden

Karta på Google Maps »